Polski
English
Українська
Český
Български
Slovenský
Srbija
Русский
Latvija
Lietuva
Slovenija
Bosna i Hercegovina
Hrvatska
Ελληνικά
Española
Italiano
Eestlane

Kontrola grejanja: 3 koraka do ekološke prihvatljivosti bez napuštanja Vašeg doma

POVRATAK

Uticaj čoveka na prirodu je. Razvoj civilizacije uništava prirodnu sredinu i doprinosi nastanku opasnih bolesti. Spaljivanje smeća, ispuštanje toksina u atmosferu, rasipanje energije – to je naša svakodnevnica. Ne možemo da predvidimo kada će nas zadesiti ekološka katastrofa, ali ako ništa ne uradimo ili učinimo malo, neće biti daleke budućnosti. Niz prirodnih katastrofa moglo bi da utiče na nas, našu decu, a gotovo sigurno i naše unuke. Ova svest je potrebna da bismo se mobilisali za promene i tražili odgovor na pitanje: šta možemo učiniti u našem ograničenom dometu da sprečimo da se to dogodi? Kako da ne trošimo energiju i smanjimo prenos zagađevača u vazduh? Postoji mnogo opcija – osim zamene kotla na ugalj ekološkim.

Mi možemo:

Poboljšati toplotnu izolaciju objekta i opremiti je uređajima visoke energetske klase, smanjiti potrošnju energije ( uz upotrebu pro-ekoloških Smart Home uređaja) mudro kontrolisati grejanje tokom grejne sezone.

Prvo: održavajte toplotu u Vašem domu.

Čak i ekološki najprihvatljivije tehnologije grejanja neće biti energetski efikasne ako toplota izlazi iz objeka koz prozore i vrata koja propuštaju. To će rezultirati nepotrebnom potrošnjom energije kroz produženo dogrevanje prostorija, hlađenih lošom izolacijom.

man installing the window

U slučaju novoizgrađenih objekata, energetsku efikasnost unapred nameće Ministarstvo za infrastrukturu već u fazi projektovanja i izgradnje. Sličnoje i u slučaju modernizovanih objekata gde se energetska efikasnost nameće u fazi projektovanja i izgradnje. Najnoviji parametri koji omogućavaju korišćenje porodičnih kuća navedeni su u pravilniku WT2021, koji je stupio na snagu od početka januara 2021. godine ( videti: Grejanje i novi standardi WT2021). Do tada – dakle još dva meseca primenjuju se manje restriktivni propisi sadržani u WT2017. Zbog razvoja tehnologije i izgradnje, ove smernice se ažuriraju u proseku svakih 5 godina.

Ali šta možete sami da uradite za Vaš dom? Pogotovo one starije, čiji su energetski standardi grubo rečeno nedovoljni.

Šta treba zapamtiti da bi zadržali toplotu u svom domu

Ne pokrivajte radijatore ( zavesama, nameštajem, jastucima itd.).

Ako je moguće, zadihtujte prozorsku stolariju – tu toplota „beži“ što je brže moguće.

Takođe je vredno zadihtovati i ulazna vrata, vrata podruma i tavana i razmislite o izolaciji zidova i krova.

Na kraju, dobro je razmisliti o ugradnju automatskih sistema za kontrolu grejanja koji će omogućiti svakoj prostoriji da održava posebnu temperaturu – odgovarajuću njenoj funkciji, npr. niže u prostorijama koje se retko koriste ili u celoj kući kada je dugo prazna. Ulaganje u provereni sistem upravljanja je takođe odličan način za smanjenje računa za grejanje.

Drugo: pratite potrošnju energije

Smartphone with usage diagram

 Svakodnevno rasipanje energije predstavlja kugu. U međuvremenu, takva nemarnost košta i finansijski i ekološki; ne gasimo svetla, ne vadimo punjače iz utičnice, spavamos a upaljenim noćnim svetlima. Niti obraćamo pažnju na to koju energetsku klasu uređaja koristimo svaki dan. Zbrajajući ove i mnoge druge faktore, nenamerno izazivamo ogromno povećanje tekućih troškova naših domova i neopravdane gubitke energije.

Automatizacija objekata kompanije SALUS Controls – opremljena serijom Smart Home – predstavlja rešenje koje će pomoći da se optimizuje rad kućnih aparata.

Pre svega, zahvaljujući odgovarajuće programiranim radnim scenarijima, regulatori temperature, pametne utičnice ili inteligentni releji mogu kontrolisati ne samo grejanje, već i osvetljenje i ON/OFF električne uređaje. Na primer, u određeno vreme će se isključiti strija sa određenih uređaja, što automatski smanjuje potrošnju energije. Sve što treba da uradite je da napravite pravilo koje sve isključuje u ponoć.

Pored toga, besplatna aplikacija SALUS Smart Home beleži potrošnju energije uređaja koje kontrolišu Pametne utičnice, ukazujući na najveće izvore potrošnje energije. Istorija potrošnje ( jasni grafikoni) omogućavaju jasan proračun. Nema više snimanja u mraku – radijator u hodniku, lampa u spavaćoj sobi,

kompijuter? Koji uređaji ne rade efikasno i zahtevaju promenu režima? Koji nisu ekoliško prihvatljivi? Koje uređaje treba zameniti novim? Sa specifičnim podacima, znate na šta treba da pazite.

Treće: izbegavajte preopterećenja. Nikoga ne treba da čudi – a jeste – da se najveći deo energije koja se troši tokom rada troši na grejanje – više od 70% energetskih potreba objekta. Zato je važno da se to uradi „ glavu gore“ prilagođavajući toplotu prostorija njihovoj funkciji i dobu dana. Spavaćoj sobU je pametnije držati hladniju od dnevne sobe, dok je u dnevnoj sobi dobro održavati ekonomsku temperaturu ( ne komfornu ili prenisku) tokom dužeg odsustva ukućana. Ove naizgled male pogodnosti ne samo da povećavaju udobnost života i unapređuju zdravlje, već i ublažavaju preopterećenje posledice razvoja civilizacije. Samo takva mikrorazmera našeg delovanja doneće makro rezultate.

Quantum thermostat, modern house

Takođe treba imati na umu da nekontrolisani ciklusi pregrevanja i hlađenja ne pogoduju stabilnom funkcionisanju sistema grejanja i povećavaju njegovu stopu kvarova.

Regulatori temperature SALUS Controls smanjuju nepotrebnu aktivnost uređaja za grejanje, održavajući individualnu temperaturu koju postavljaju ukućani u prostorijama. Oni obezbeđuju onoliko toplote koliko je potrebno, eliminišući neprijatan i ekoliški nepovoljan efekat preopterećenja.

Kontrolisanje temperature u Vašem domu smanjuje gubitke energije. Ne samo zamena kotla ili goriva za grejanje ( pogledati: uslovi dobijanja subvencije za zamenu kotlova na ugalj i nabavku proekoloških grejnih uređaja), već i pametna kontrola grejanja predstavlja visoko ekološko rešenje. Da sumiramo…

Zašto koristiti inteligentnu kontrolu grejanja?

Pre svega, prilagođavanje sobne temperature Vašim trenutnim potrebama ( npr. 23 stepena u kupatilu, 21 stepen u dnevnoj sobi, 19 stepeni u spavaćoj sobi), izbegavamo pregrevanje manje posećenih prostorija i plaćanje toplote koja nam nije potrebna.

Drugo, SALUS Controls sobni termostati rade fleksibilno. Njihov glavni zadatak je održavanje podešene temperature u prostorijama ( rasporedi grejanja). To međutim ne znači da dok smo van kuće nemamo nikakav uticaj na rad uređaja za grejanje. Zahvaljujući seriji SALUS Smart Home , iz kancelarije, iz hotela – možemo da reagujemo u realnom vremenu. Kontrolori rade po rasporedu, ali uzimaju u obzir i adhok promene korisnika.

Treće, kontrola grejanja pomaže da se smanje gubici energije tokom svakodnevnog rada objekta, što se prevodi u zaštitu životne sredine, poboljšava kvalitet vazduha koji udišemo ( smanjenje smoga), kao i smanjenje troškova domaćinstva.

GAS LIDER


Beogradska 132b
11224 Vrčin
Tel.: +381 11 8053-370
mail: office@gaslider.rs
web: www.gaslider.rs


DOMING


Golubinačka bb
Šimanovci
Tel.: (011) 2589 518
mail: info@doming.rs
web: www.doming.rs
Salus

Distributer za SALUS Controls brend:
QL CONTROLS Sp. z o.o., Sp. k.

4 Rolna, 43-262 Kobielice
Poljska

image/svg+xml

© QL CONTROLS 2020 / All Rights Reserved

Design & Code by Foxstudio