Polski
English
Українська
Český
Български
Slovenský
Srbija
Русский
Latvija
Lietuva
Slovenija
Bosna i Hercegovina
Hrvatska
Ελληνικά
Española
Italiano
Eestlane

Konfigurator sistema kontrole SALUS Controls – koliko košta pametna kuća?

POVRATAK

Vlasnici, investitori i instalateri inteligentnih sistemea za kontroli znaju da je ova kupovina investicija koja poboljšava udobnost života. Ako razmišljate o ulaganju novca u modernu automatizaciju zgrada, želite da znate o kakvim troškovima morate voditi računa. i ovde odmah otkrivamo da ne postoji jedinstven odgovor na ovo pitanje. Sve zavisi od imovine i potreba i očekivanja njenih korisnika.

Iz teksta ćete naučiti:

• Šta je konfigurator SALUS Controls sistema i za šta se koristi?

• od čega zavisi cena instalacije sistema?

Pametna kuća je više od pogodnosti

Udobnost, koju nudi kućna automatizacija, nike ograničena samo na daljinsko isključivanje pegle ili uključivanje lampe. Kontrola pametne kuće znači:

a. optimanla kontrola grejanja: idealna temperatura u svakoj prostoriji

b. kućna ekonomija: manji troškovi za potrošnju energije

c. kontrola uređaja kao što su roletne, osvetljenje, baštenske prskalice

d. obezbeđenje imovine: alarmni senzori, SMS obaveštenja

e. zaštita životne sredine: manja emisija zagađujućih materija

f. svakodnevni komfor i udobnost

Inteligentni dom danas asocira na modernost, energetsku efikasnost, sigurnost, kontrolu troškova. Scenariji zavisnosti između uređaja koji rade u sistemu su skoro neograničeni. Međutim, ostaje otvoreno pitanje stvaranja sistema i njegove cene. Zbog toga su tehnički stručnjaci kompanije SALUS Controls kreirali konfigurator sistema.

Konfigurator sistema – šta je to?

SALUS Controls Konfigurator predstavlja alatku koja pomaže instalateru / korisniku da sastavi proizvode i kreira sistem koji najbolje odgovara potrebama članova domaćinstva. Imamo arhitektonski različite kuće/stanove, različite vrste sistema grejanja. Ritam života svakog od nas je takođe različit. Dakle, ne postoji univerzalni sistem. Takva unapred programirana podešavanja će ispuniti sva očekivanja. Zato se upravljački elementi inteligentne kuće moraju birati pojedinačno. “ Po meri” kao odeća kod krojača.

Konfigurator SALUS Controls Sistema je kreiran na osnovu iskustva naših stručnjaka stečenog u razgovoru sa klijentima koji su pozivali našu tehnilku podršku. Znajući koja su njihova najčešća pitanja i koje probleme korisnici i instalateri imaju pri izboru uređaja i prilagođavanju uslovima u zgradi, napravili smo “virtuelnu verziju savetnika” – konfigurator. Možete ga koristiti u bilo kom trenutku, radeći sopstvenim tempom, birajući različite kombinacije proizvoda i izračunavajući opcije kontrole i troškove u realnom vremenu.

Koristeći SALUS Controls konfiguratora u opciji “korisnik” se sastoji u odgovoru na nekoliko osnovnih pitanja o tehničkim uslovima zgrade ( vrsta instalacije, površina, broj radijatora, itd.) Ove informacije su ključne za izbor kontrolnih uređaja. U opciji “instalater” pitanja su više tehničke prirode, npr. pitamo za broj razvodnika (koji odgovara broju potrebnih žičanih centrala), broj krugova povezanih na razdelniku.

Nakon davanja odgovora, konfigurator ukazuje na listu i broj potrebnih proizvoda; dostupne varijante od kojih možete izabrati pravu po funkciji, ceni, dizajnu.

Konačno, konfigurator predlaže opcione proizvode, odnosno one koji mogu biti neophodni tokom instalacije ( temperaturni senzor, zaštitni poklopac, 16A relejni modul, dodatni ZigBee mrežni pokačivač, itd.) Na ovaj način se kreira okvirna kalkulacija troškova.

Pametna kuća – koliko košta implementacija sistema?

Gde početi?

Na početku morate znati da li Vam je stalo do kontrole grejanja putem internet. S jedne strane, ova opcija zahteva dodatnu naknadu, a sa druge strane – neuporedivo povećava udobnost i funkcionalnost celog sistema. Zatim morate odrediti koju vrstu grejanja želite da kontrolišete: radijatorsko, podno, električno. Ako se radi o kontroli mešovitog grejanja, potrebno je uzeti u obzir proizvode koji su potrebni za regulisanje sistema grejanja oba tipa (podnog i radijatorskog). Dodatna oprema za Smart Home se dodatno naplaćuje.

Karakteristile kuće

Zgrada, na koju ćemo individualno prikazati rad našeg konfiguratora, je jednospratna sa upotrebljivim potkrovljem. U prizemlju se nalazi dnevni boravak sa podnim grejanjem sa kuhinjom i kupatilom, a u potkrovlju su tri spavaće sobe sa radijatorskim grejanjem, svaka sa po jednim radijatorim. Ukupno ima pet soba. Kupatilo ima jedan prozor. Predpostavljamo da su stanovnici odlučili da kontrolišu svoj dom putem interneta, koristeći odabranu SALUS Smart Home dodatnu opremu. Koje proizvode je predložio konfigurator? Šta će domaćinstvo dobiti zahvaljujući njima?

Istražiti mogućnosti: kako funkcioniše konfigurator?

Hajde da podelimo oblasti kontrole kuće u tri kategorije:

• kontrola grejanja

• kontrola osvetljenja i roletni

• Primer OneTouch pravila

• otkrivanje kvarova

Kontrola grejanja

Da biste kontrolisali grejanje u ovako projektovanom domu putem internet, potrebno je da se opremite termostatima – npr. modernim Quantum SQ610RF sa ugrađenim senzorom vlažnosti i funkcijom toplog poda. Optimalna kontrola sistema grejanja postiže se regulacijom temperature pojedinačno u svakoj prostoriji, tako da Vam je uvek potrebno onoliko termostata koliko imate prostorija.

Donji deo sa podnim grejanjem zahteva centralu i aktuatore (npr. samoregulišuće aktuatore THB). Za kontrolu tri radijatora u spavaćim sobama, morate kupiti tri bežične termo glave. I naravno “srce” sistema, bez kojeg nema načina da upravljate svojim domom preko interneta – Internet Gateway UGE600.

Kontrola osvetljenja i roletni

Ako želite da kreirate funkcionalna OneTouch pravila za osvetljenje i rletne, na cebu sistema treba dodati dodatke ( izbor uređaja u zavisnosti od pravila):

• Pametni relej (SR600)

• Pokretač roletni (RS600)

• Pametna utičnica (SPE600, pametna utičnica)

Kako ovi proizvodi funkcionišu? Pametna utičnica, kao produžetak električne utičnice, kontroliše uređaje koji su uključeni na nju. Pametan relej omogućava kontrolu prijemnika sa snagom opterećenja do 16A. Pokretač roletne kontroliše pogone prozorskih roletni i osvetljenja ( 230V AC). Zahvaljujući ovim malim uređajima, možete podesiti trenutak uključivanja ili isključivanja svetla u odabranim prostorijama ili učiniti rad lampe zavisnim od drugih radnji npr. ulazak u prostoriju, zatvaranje prozora, pokretanje simulacije prisustva članova domaćinstva kada je kuća prazna. Ukupni trošak zavisi od toga koliko roletni / uređaja u Vašaj kući želite da kontrolišete.

Koja OneTouch pravila možete da kreirate?

U SALUS Smart Home aplikaciji Vaš program zavisi od – scenarija rada uređaja. Na primer:

  1. Pri zalasku sunca u hodniku će se upaliti lampa, a pri izlasku – će se ugasiti.
  2. Ujutru će se roletne u spavaćim sobama otvoriti na 30 %, posle sat vremena na 60 %, a posle još jednog sata na 100 %.
  3. Dok je prozor otvoren, grejanje u kupatilu će se isključiti.
  4. U 20 časova temperatura će pasti sa 22 ℃ na 20 ℃, ali će pod u kupatilu ostati udobno topao do 23 časa.
  5. Kada pritisnete OneTouch aktivator pravila postavljen na izlaznim vratima, podešena temperatura u svim prostorijama će pasti na 18 ℃,  roletne će se zatvoriti u dnevnoj sobi i trpezariji, a svetla će se ugasiti.

Da biste implementirali ove scenarije u našoj kući za primer – pored internet gateway-a, (besplatne) aplikacije i termostata – potrebno Vam je: najmanje 5 pokretača roletni za automatski rad roletni, senzor otvaranja za kupatilo, dugme koje aktivira pravilo pri izlasku iz kuće, pametni utikači. čiji broj zavisi od broja lampi koje treba uključivati pri izlasku. Dakle, predpostavljamo da su Vam potrebne dve pametne utičnice i dva pametna releja.

O svemu ovome možete razmišljati bez žurbe i nakon donošenja odluke unesite to u polja konfiguratora.

Otkrivanje kvara

Senzori koji otkrivaju kvarove u kući su deo SALUS Smart Home serije, što znači da im je za rad potreban mrežni ruter i aplikacija. U Zavisnosti od toga koje, gde i koliko senzora želimo da ugradimo, sledeće količine se pomnožiti:

Kako ovi uređaji rade? Senzor dima detektuje dim. Senzor curenja detektuje vodu na površinama ili kontaktima. Senzor otvaranja pokazuje koji su prozori/vrata otvoreni i omogućavaju da se grejanje isključi radi ventilacije. Uređaji u sistemu Vam omogućavaju da primate SMS poruke o nekim događajima.

Rezime

Ponuda je bogata, ali da li morate biti bogati da biste je iskoristili? Kompanija SALUS Controls nudi kupcima ne samo eskluzivne premium proizvode, već i dobre za početak, standardne verzije proizvoda koji odlično funkcionišu, a istovremeno če biti prijateljski raspoloženi za Vaš novčanik.

Koristite naš konfigurator i proverite koja rešenja najbolje odgovaraju Vašim potrebama. Podaci uneti u konfigurator će Vam pomoći da saznate koliko i koji uređaji će Vam biti potrebni za kontrolu Vašeg doma i napraviće grubu procenu celog projekta.

Ono što je bitno, iznosi će biti približni – izračunati na osnovu neto kataloških cena. Zapamtite da će Vam naši distributeri sigurno ponuditi povoljan popust.

U slučaju bilo kakvih nedoumica, naš dobro obučeni instalateri i tehnički tim SALUS Controls-a će Vas rado posavetovati.

GAS LIDER


Beogradska 132b
11224 Vrčin
Tel.: +381 11 8053-370
mail: office@gaslider.rs
web: www.gaslider.rs


DOMING


Golubinačka bb
Šimanovci
Tel.: (011) 2589 518
mail: info@doming.rs
web: www.doming.rs
Salus

Distributer za SALUS Controls brend:
QL CONTROLS Sp. z o.o., Sp. k.

4 Rolna, 43-262 Kobielice
Poljska

image/svg+xml

© QL CONTROLS 2020 / All Rights Reserved

Design & Code by Foxstudio