Polski
English
Українська
Český
Български
Slovenský
Srbija
Русский
Latvija
Lietuva
Slovenija
Bosna i Hercegovina
Hrvatska
Ελληνικά
Española
Italiano
Eestlane

Saznajte više o algoritmima za kontrolu grejanja

povratak

Algoritmi upravljanja grejanjem oređuju efikasnost i funkcionalnost termostata.

Iz teksta ćete saznati:

  • Kako funkcioniše algoritam kontrole grejanja
  • Koji algoritam najbolje funkcioniše za koju vrstu grejanja.
  • Predstavićemo i određene modele termostata SALUS Controls-a.

Termostat – šta kontroliše grejanje?

Algoritam kontrole grejanjem nije ništa drugo do šeme grejanja ugrađene u termostatu koja je odgovorna za održavanje željene temperature u prostoriji. Ona odlučuje o efikasnosti i funcionalnosti uređaja. Preciznost algoritma rezultira preciznom kontrolom grejanja i posledično nižim računima i zadovoljnijim korisnicima.
Kako ekonomično kontrolisati grejanje? Koja je razlika između jednostavnog i tehnološki neprednog algoritma upravljanja? Koji će najbolje raditi za kontrolu radijatorskog grejanja a koji za kontrolu podnog grejanja?

Upravljanje grejanjem predstavlja matematiku


Radijatorsko (konvekcijsko) grejanje karakteriše brzo zagrevanje radijatora do visoke temperature, a samim tim i brzo zagrevanje prostorija ( od nekoliko minuta do nekoliko desetina minuta). Slično je i u suprotnom smeru – brzo hlađenje radijatora i prostora. Podno grejanje, sa druge strane, karakteriše niska temperatura grejne površine, kai i visoka toplotna inercija ( dugo vreme zagrevanja i hlađenja – do nekoliko sati).
Nike svaki kontrolni program podogan za svaku vrstu grejanja. Da biste izabrali najprikladniji sistem upravljanja za Vaš dom, treba biti svestan ove činjenice.

Histereza Centralnog Grejanja (CH)

Ovo je najjednostavniji algoritam sa dve pozicije (on/off). Radi na osnovu razlike, pri kojoj termostat, nakon što dostigne temperaturu koju je podesio korisnik, ponovo šalje signal za grejanje. Izaziva konstantnu temperature oscilaciju – zagrevanje, hlađenje, zagrevanje, hlađenje, itd. Ako je histereza podešena na ± 0.5stepeni a podešena vrednost 23 stepena, termostat će poslati signal za grejanjem kada temperatura padne ispod 22.5 stepeni a isključiti ga kada temperatura poraste na 23.5 stepeni. Ova šema se zasniva na malom preopterećenju i ne garantuje preciznost. Zbog velike inercije podnog grejanja, histereza se ne preporučuje kod termostata predviđenih za podno grejanje. Daje zadovoljavajuče rezultate kod radijatorskog grejanja.

PWM

Stabilnije rešenje predstavlja kontrola pulsne modulacije ili pulsno-širinska modulacija. Ovo je takođe dvopozicijski mehanizam ( on/off), ali uključuje vreme zagrevanja kao parametar. U PWM, razlika između podešene temperature i trenutne temperature određuje koliko će dugo uređaj za grejanje raditi. Ovo se određuje na osnovu postavljene tabele formula. Radi boljeg razumevanja, hajde da ovaj mehanizam prenesemo u pravilo. Za održavanje podešene temperature, ako je temperaturna razlika X stepeni – uređaj za grejanje će se uključiti za Y minuta ( unapred određeno vreme grejanja). Mala razlika znači kratko zagrevanje, velika razlika – dugo zagrevanje ( različite prostorije se zagrevaju u različito vreme). Ovaj algoritam – zbog uzimanja u obzir vreme zagrevanja – koristi se za kontrolu sistema podnog grejanja sa dobrim rezultatima.

TPI

Za TPI ( Proporcionalno vreme i Integral), samoučeći integralni algoritam proporcionalnog vremena, situacija je slična kao i kod PWM. Međutim, ovaj program ne radi na osnovu formula. Efikasniji je jer računa vreme rada kotla u hodu, na osnovu matematičkih integrala. Ono “uči” umesto da koristi šablone. Zahvaljujući ovim proračunima, termostat “zna” koliko dugo kotao treba da radi da bi u zadato vreme dostigao željenu temperaturu. Termostat “predviđa” kada će temperatura pasti, i znatno ranije kreće da šalje signal za grejanjem. Brže vreme odziva u stabilnom stanju i smanjeno prekoračenje temperature rezultiraju boljim rezultatima kontrole.

ITLC

Interna temperaturna kompenzacija opterećenja predstavlja visokotehnološki precizni algoritam održavanja temperature koji se može opisati kao novi TPI. Tačnije je znatno preciznije – modulacijom vremena otvaranja/zatvaranja aktuatora – obezbeđuje još bolju kontrolu nad grejanjem.

Kontrola grejanja sa SALUS Controls termostatima

Kompanija SALUS Controls nudi termostate pogodne za kontrolu svih vrsta grejanja. U poređenju sa termostatima drugih brendova, bolji su u pogledu usklađivanja algoritma upravljanja grejanjem. Na primer, modeli namenjeni za podno grejanje opremljeni su ITLC / TPI ili PWM algoritmima ( nisu igraničeni samo na histerezu). Dakle, treba naglasiti da kompanija SALUS Controls ide putem modernizacije i da je konstantnim razvojem obezbedila preciznije algoritme i od PWM.

Svaki sistem treba posmatrati pojedinačno, ali predpostavljamo da standardni radijatorski sistemi u saradnji sa termostatskim glavama – mogu da zadovolje standardni modeli iz SALUS Smart Home bežične serije. Za podno grejanje pored Smart Home serije najbolji izbor su proizvodi iz Expert HTR, Expert NSB i Expert serije.

VS30W

Digitalni, žičani termostat za kontrolu temperature ( ugradni model – ugradnja u doznu fi 60m) sa PWM algoritmom i mogućnošću kreiranja vremenskog rasporeda. Koristi se za kontrolu površinskog grejanja ili hlađenja ( npr. podno grejanje). Preko centrale, termostat utiče na ekonomičan rad dnevnih termostata ( noćno smanjenje temperature – NSB). Kompatibilan je sa centralama KL08NSB i KL06-M (230V) i normalno zatvorenim (NC) ili normalno otvorenim (NO) aktuatorima.

HTRP-RF(50)

Digitalni baterijski termostat sa TPI algoritmom za grejanje i ulazom za dodatni senzor temperature vazduha/poda. Koristi se za bežičnu kontrolu preko SALUS Smart Home uređaja (centrale KL08RF, TRV termo glave, RX10RF prijemnika). Može se koristiti za kontrolu u offline režimu ( preko CO10RF koordinatora – tada radi kao nedeljni termostat) ili u online režimu ( koristeći internet gateway UGE600 i SALUS Smart Home aplikaciju) Pruža mogućnost kreiranja sopstvenih rasporeda. Može raditi sa Amazon ALEKSA glasovnim asistentom.

VS20BRF

Digitalni termostat sa TPI algoritmom i ulazom za dodatni senzor temperature (poda/vazduha) ili senzorom zauzetosti ( hotelska kartica). Koristi se za bežičnu kontrolu SALUS Smart Home uređaja (KL08RF centralu, TRV glavu, RX10RF prijemnik). Može raditi u offline režimu ( preko CO10RF koordinatora – tad radi kao nedeljni termostat, dnevni termostat ili vremenski programer PTV – sa RX10RF-om) i u online režimu ( koristeći UGE600 gateway i SALUS Smart Home aplikaciju). Pruža Vam mogućnost kreiranja sopstveih vremenskih rasporeda i poseduje mogućnost povezivanja sa glasovnim asistentom Amazon ALEKSOM.

Quantum SQ610

Multifunkcionalni termostat za kontrolu temperature preko SALUS Smart Home serije proizvoda. Pruža opciju za kontrolu u offline režimu ( preko CO10RF), ili u online režimu ( preko UGE600 i mobilne aplikacije) i žićane ( sa direktnom vezom sa uređajima kao što su centrala, kotao). Među brojnim prednostima Quantum SQ610 termostata, najznačajniji su:

  • ugrađen senzor vlažnosti
  • izbor algoritma upravljanja (ITLC, histereza ±0.5°C or ±0.25°C)
  • ulaz za dodatni senzor ( temperature/zauzetosti – hotelska kartica)
  • PIK KOD zaključavanja i podešavanja ograničenja temperature ( hotelska industija), kao i luksuzna funkcija udobnog i uvek toplog poda ( funkcija TOPAO POD).

Konačno Quantum termostat je opemljen funkcijom optimizacije zasnovanom na ILTC algoritmu – OPTIMALNI POČETAK / OPTIMALNI ZAVRŠETAK.

O čemu se radi?

Bolja preciznost kontrole i veća tačnost planiranja. Kada je funkcija OPTIMALNI POČETAK omogućena, termostat šalje unapred signal za grejanje izvoru toplote. Kao rezultat, zadata temperatura za prostoriju se postiže u zadato vreme. S druge strane, kada je omogućena funkcija OPTIMALNI ZAVRŠETAK, termostat će delovati suprotno – izračunaće inerciju sistema ( vreme hlađenja) i unapred isključiti izvor toplote kako bi snizio temperaturu u prostoriji u naznačeno vreme. Kao rezultat toga, bez žrtvovanja udobnosti i uz održavanje zadate temperature po vremenskom rasporedu, izbegavamo preopterećenje. Pogodno je i ekonomično.

Funkcije OPTIMALNI POČETAK i OPTIMALNI ZAVRŠETAK su opcione ( mogu se uključiti ili isključiti), dodaci za uštedu energije koji – u kombinaciji sa inteligentnim ITLC algoritmom – čune termostat još efikasnijim u radu i minimiziraju troškove grejanja.

Kao što vidite, za što bolje uklapanje uređaja u određeni sistem grejanja, savremeni termostati SALUS Controls-a daju korisniku mogućnost izbora algoritma upravljanja. Asortiman proizvoda je ogroman. U zavisnosti od budžeta i potreba korisnka, svako će pronaći nešto za sebe.

GAS LIDER


Beogradska 132b
11224 Vrčin
Tel.: +381 11 8053-370
mail: office@gaslider.rs
web: www.gaslider.rs


DOMING


Golubinačka bb
Šimanovci
Tel.: (011) 2589 518
mail: info@doming.rs
web: www.doming.rs
Salus

Distributer za SALUS Controls brend:
QL CONTROLS Sp. z o.o., Sp. k.

4 Rolna, 43-262 Kobielice
Poljska

image/svg+xml

© QL CONTROLS 2020 / All Rights Reserved

Design & Code by Foxstudio